SepetALIŞVERİŞ SEPETİM
Sepetinizde ürün yok

1500 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO ------ YENİ ÜYELERE ÖZEL TÜM ÜRÜNLERDE GEÇERLİ %5 İNDİRİM

İPEK Zerafettir.
İPEK Zerafettir.
BLOG
Yayın Tarihi : 12.12.2022 18:54 | İPEK NEDİR, NASIL OLUŞUR
İPEK NEDİR, NASIL OLUŞUR

İPEKBÖCEKÇİLİĞİ NEDİR?

İpekböcekçiliği yaklaşık 2500 yıllık bir mazisi olan kadim bir meslektir. Anavatanı Çin’dir ve Anadolu’da 1500 yıldan fazladır yapılmaktadır. İpekböceği dut yapraklarıyla beslenir ve bunun sonucu insanoğlunun en sevdiği kumaşlardan birisi olan ipek elde edilir.

İpek saflığını ve yumuşaklığını çok severiz. İpek, baktığımızda gözümüzü ve giydiğimizde tenimizi okşar. Bu mucizevi kumaş insanlık tarihinde derin etkileri olmuştur. İnsanlar binlerce kilometre yol kat edip ipeğe ulaşmak istemişlerdir. Bunun sonucu ortaya çıkan İpek Yolu ticari ve siyasi olarak önemli etkileri olmuştur.

Şimdi ipeğin nasıl edildiğinden ve ipekböcekçiliğinden bahsedelim.

İpek, ipekböceğinin dut yaprağı ile beslenmesi ile elde edilir. İpekböceği yumurtaları topluiğne başı büyüklüğünde ve şeklindedir. Bu yumurtalardan larvalar çıkar. Bu larvaların tüylüdür ve boyu sadece 3 mm’dir. Tüyler zamanla dökülür ve ipekböceği beyaz rengini alır.

Sonrasında 8 haftalık bir yetiştirme süresi vardır. Bu sürede ipekböceği dut yaprağı ile beslenir. Bu sırada ipekböceği dört kez uykuya dalar ve dört kez deri değiştirir. Uyuma esnasında ipekböcekleri dut yaprağı yemez ve hareketsiz kalır.

İki uyku arasındaki geçirilen süreye bir yaş denir. Buna göre ipekböcekleri 5 yaşına kadar yaşar. Beşinci yaşta ağırlıkları yaklaşık on bin kat artar. Zamanla ipekböceği kısalır ve beslenmesi azalır.

Bundan sonra ipekböceğinin ağzından ipek salgılaması süreci başlar. Uygun bir yer bularak kozasını örmeye başlar. Bunun sonucu 1000-1500 uzunluğundaki kozasını örer. İpek aynı uzunluktaki çelik bir telden birkaç kat daha dayanıklıdır. Organik olduğu için insan vücuduna uyum sağlar.

İpeğini ördükten sonra ipekböceği bir kelebek olarak çıkar. Dişi ve erkek kelebekler çiftleşir ve sonrasında dişi kelebek yumurtalarını bırakır. Artık bu yumurtaların bir sonraki sene için ipekböceğinin tohumları olacaktır.

İpekböcekçiliği yetiştiriciliği yapabilmek için olarak dut yetiştiriciliği yapılmalıdır. İpekböceğinin kuluçkalanması ve yetişmesi için uygun yerler ayarlanmalıdır. Buralarda ipekböceğinin gelişimi için uygun şartlar sağlanmalı ve gelişimi itina ile takip edilmelidir.

İpek Dünyası olarak ipekböcekçiliği sanatını yıllardır ustalıkla yapıyor, kaliteli ipek elde ediyor ve beğeninize uygun ipekli ürünler üretiyoruz. Ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

İPEK KUMAŞA NASIL DÖNÜŞTÜRÜLÜR?

İpek yumuşaklığını, saflığını ve şıklığını hepimiz severiz. İpek kumaştan üretilen ince ve narin halılar, giysiler ve çeyizlik el işi ürünleri cildimizi, gözümüzü ve gönlümüzü okşar. Peki, ipeğin kumaşa nasıl dönüştürüldüğünü hiç merak ettiniz mi? Bu yazıda ipeğin kumaşa nasıl dönüştürüldüğü hakkında sizi bilgilendireceğiz. İşte detaylar.

İpekböceği kozasından 1000-1500 metre ipek elde edilir. Bazı durumlarda 2500 metreye kadar ipek elde edildiği de olur. Kaliteli ipek üretimi için ipekböceğinin kozayı delmemesi gerekir ve bu konuda tedbirler alınır. Bunun için genellikle kozalar 80 derecelik bir suya konulur. Ham ipeği elde edebilmek için ayrıca haşlama, dövme, iplik çekme ve çile çekme gibi işlemler uygulanır.

Sonrasında ipek ipliğin özelliğini koruması adına ipek su banyosunda pişirilir, temizleme işlemi yapılır ve çapağı giderilir. Bundan sonra ipek ağartma işlemine tabi tutulur. Tüm bu işlemle sonucu ağırlığın 25’i kaybolur.

Bu işlemleri ipek ipliğin bükülmesi işlemi izler. İplikler iki kat edilir ve bükülür. Sonrasında ters bükme işlemi yapılır.

Tüm bu işlemler sonucu artık ipek iplik elde edilmiştir. Bundan sonrasında ipek iplikler tezgâhlarda dokunarak kumaş haline getirilir. İşte mucizevî ipeğin kumaşa dönüştürülmesi süreci bu şekildedir. Elde edilen saf ipek kumaş artık göz kamaştıran bir ipek halıya, kumaşa, üzerinizde pırıl pırıl ışıldayan yumuşak bir elbiseye, şık bir eşarba veya fulara ya da saflığından, incelediğinden ve yumuşaklığından zevk alacağınız ipekli elişi ürünlerine dönüştürülmeye hazırdır.

Suni İpek Nedir? Doğal İpek ile Suni İpek Nasıl Ayırt Edilir?

Suni ipek, selülozu bol bol göknar, kavak ve söğüt gibi ağaçlardan kimyasal yollarla elde edilen bir maddedir. İpeğe görünüş olarak benzese de aslında ipek değildir. Bundan dolayı ipeğin saflığını ve doğallığını taşımazlar. İpek kadar da dayanıklı değillerdir. Ucuz oldukları ve görünüşü ipeğe benzediği için ucuz ürünlerde kullanılır. Bundan dolayı gerçek ipek kalitesine sahip olabilmek için bu ürünlere karşı dikkatli olunmalıdır.

Şimdi, doğal ipeği suni ipekten nasıl ayırt edebileceğinize dair birkaç pratik bilgi verelim.

  1. Doğal ipeği gözünüzle inceleyerek ve dokunarak ayırt edebilirsiniz. Doğal ipeğin rengi fildişidir ve ışık altında pırıltılı görülür. Ayrıca doğal bir parlaklığa sahiptir.
  2. Doğal ipeği çektiğinizde liflere ayrıldığını görürsünüz. Fakat suni ipek çekildiğinde parça parça elinize gelir.
  3. Kimyasal sıvılarla ağartılma işlemi yapıldığında suni ipek süt beyaz rengine döner.
  4. Yakma testi kesin bir sonuç verebilir. Doğal ipek yanmış saç kokusu verir.
  5. Doğal ipek olduğu iddia edilen bir ürün çok ucuz ise bundan şüphe edin. Bu ürün muhtemelen suni ipekten yapılmıştır.

İpek Dünyası ipek kumaşları ve diğer ipekli ürünleri 100 saf ipekten yapılmıştır. Sitemizi ziyaret ederek sevdiğiniz ipek kumaşı ve diğer ipekli ürünleri satın alabilirsiniz.

 

İPEKLİ EL İŞİ ÇEYİZLİK ÜRÜNLER

Anadolu kadını, kocasının evine götüreceği çeyizi ince ince işler. Daha kız çocuğu doğar doğmaz çeyiz telaşı başlar. İnci oyalar, ince danteller ve el emeği dokumalar. Birde bunlara ipek doğallığını ve tazeliğini katarsanız ne olur bir düşünün. İpekli el işi çeyizlik ürünleri ile çeyizinizi daha da zenginleştirebilirsiniz. Burada bahsedeceğimiz ipekli el işi ürünlerini çeyizinize koyabilirsiniz.

İpekli Kanaviçeler

Kanaviçe, kumaşın üzerine farklı figür ve şekillerin işlediği bir işleme türüdür. İpek, kanaviçelere ayrı bir güzellik ve parıltı verir. İncelik ve tazelik katar. İpekli kanaviçelerle renkli desenli çeyizliklere sahip olabilir ve çeyizinize renk katabilirsiniz. 

İpekli Danteller

Dantel, hem ülkemizde hem de dünyada en çok tercih edilen örgülerden birisidir. Türk kültüründe çeyizin vazgeçilemez bir parçasıdır. İpek ipliği kullanarak örüldüğünde de çeyizinizin narin bir parçası olur. Çeşitli renklerde ipekli danteller dokunabilir. Bu danteller hem göz alıcı, hem parıltılı hem de dayanıklı olacaktır. İpekli dantellerin yumuşaklığına ve narinliğine doyamayacaksınız. O zaman çeyizinizi narin ipekli dantellerle süslemeye ne dersiniz?

İpekli Elişi Örtüler

Evinizin her yerinde bu örtüleri kullanabilir ve evinizi şenlendirebilirsiniz.

İpekli Elişi Yatak Takımları

İpek iplikle narin narin dokunmuş ipekli elişi yatak takımlarıyla yatağınızdan kalkmak istemeyeceksiniz. Bu takımlar hem sağlık dostudur hem de rahat uyumanızı sağlar. Uykudan kalktığınızda kendinizi dinç ve neşeli hissedersiniz. O zaman ipekli elişi yatak takımlarını çeyizinize koymayı unutmayın.

İpekli Elişi Salon Takımları 

Salonunuzu ipekli elişi takımlarla ipek ışıltısıyla süsleyebilirsiniz ve misafirlerinizi bu şekilde ağırlayabilirsiniz. Öyleyse ipekli elişi salon takımları çeyizinizin bir parçası olsun.

Çeyizinize koyabileceğiniz başka ipekli el iş ürünleri de var. Bunlardan bazılarını aşağıda sayalım.

  • İpekli etaminler
  • İpekli masa örtüleri
  • İpekli tığ işleri
  • İpekli nakışlar

İpekli kanaviçeleri, dantelleri, elişi örgüleri, tığ işlerini ve çok daha fazla ipekli elişi çeyizlik ürünü İPEK DÜNYASI portalını ziyaret ederek satın alabilirsiniz.

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et